În Monitorul Oficial a fost publicată o Hotărâre de Guvern prin care s-a modificat Codul Rutier. De acum, plăcuțele de înmatriculare eliberate de primării nu vor mai avea litere.
La inițiativa Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Guvernul a adoptat o serie de modificări ale Codului Rutier.
Acestea clarifică interdicția înmatriculării vehiculelor furate, condițiile de emitere a permisului de conducere internațional, dar și cum vor arăta noile plăcuțe de înmatriculare eliberate de autoritățile locale.
Normelor referitoare la numerele de înregistrare ale vehiculelor lente au fost modificate.
Guvernul a decis să păstreze culoarea galbenă a acestora, dar elimină abrevierea localității. Astfel, pe noile plăcuțe nu va mai apărea nicio literă, ci doar cifre.
Fiecare localitatea va avea un cod specific. La acesta se va adăuga o serie de cifre de identificare a vehiculului.
Vehiculele care vor avea aceste numere de înmatriculare locale sunt tramvaiele, troleibuzele, mopedele, mașinile și utilajele autopropulsate utilizate în lucrări de construcții, agricole, forestiere, tractoarele care nu se supun înmatriculării, și căruțele cu tracțiune animală.
Modificarea s-a făcut pentru că, de multe ori, abrevierile erau greu de citit. Mai ales în cazul localităților cu o denumire complexă.
Același document stabilește că plăcuțele de înmatriculare ale autovehiculelor înregistrate la anumite instituții să își schimbe aspectul.
Mașinile înregistrate la Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Protecție și Pază sau la Serviciul Român de Informații vor avea plăcuțe compuse din abrevierea denumirii instituției.
Aceasta va fi scrisă majuscule și va fi urmată de un număr de ordine.
Actualele numere de înmatriculare vor fi valabile până la radierea autovehiculelor care le folosesc.
Până acum, se interzicea înmatricularea unui autovehicul dacă acesta era declarat furat atât în străinătate, cât și în România. Totodată, trebuia dat în urmărire de către Inspectoratul General al Poliției Române.
Astfel, dacă o mașină furată din străinătate nu era declarată și în România furată, atunci putea fi înmatriculată.
Noua lege, însă, a eliminat orice dubiu în acest sens.
„Autovehiculele și remorcile reclamate ca fiind furate în România sau în străinătate, precum și cele date în urmărire de către structurile Poliției Române ori de către autoritățile altor state, nu se înmatriculează”, se precizează în varianta actualizată a Art. 21 (2), din legea 195/2002.
Așadar, în forma actuală legea stabilește fără echivoc că mașinile furate din străinătate nu mai pot fi înmatriculate.